Przepraszamy ale do oglądania tej strony wymagane jest włączenie JavaScript.

Tydzień z marchewką w tle w klasie 3 a

Przez ostatni tydzień w naszej klasie było zdrowo i marchewkowo. Mówiliśmy o wyglądzie, uprawie i zaletach marchewki. Dowiedzieliśmy się, że marchewkę warto jeść codziennie, bo jest źródłem wielu witamin, pozytywnie wpływa na kondycję skóry i nasze samopoczucie! Tworzyliśmy „marchewkowe przygody", przygotowywaliśmy pełne witamin surówki z marchewki, a także pyszne ciasto marchewkowe!

Anna Garstka

Przepis na nasze marchewkowe ciasto:

Weź: 2 szklanki maki, 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki oleju, 3 jajka, 3 szklanki startej drobniutko marchewki, pół szklanki rodzynek, pół szklanki grubo siekanych orzechów włoskich i migdałów, 3 kopiaste łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, czubatą łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki soli

Połącz sypkie składniki, dodaj olej i jajka. Wrzuć marchewkę i bakalie. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około godziny.
Smacznego!

 

 

Telefon interwencyjny
i kontakt z redakcją
 
501 295 785

redakcjaate-lubon [dot] pl