Tydzień sokowy w stołówce szkolnej
W stołówce szkolnej podczas miesiąca zdrowia piliśmy zdrowe i odżywcze soki. Nie nektary czy napoje ale właśnie SOKI.
Sok - produkt otrzymany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców lub warzyw, z których pochodzą, zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany.
Do wszystkich soków zgodnie z przepisami krajowymi i unijnymi nie wolno dodawać konserwantów, barwników, słodzików i aromatów innych niż odzyskanych w procesie zagęszczania soków i przecierów. Nie wolno dodawać żadnych substancji poprawiających smak, barwę lub konsystencję soku. Barwa, smak i aromat soku musi pochodzić z owoców lub warzyw, z których został sok został otrzymany. W przepisach restrykcyjnie określono ilość i rodzaj dozwolonych dodatków do soków; tj. witamin, soli mineralnych, kwasów spożywczych. Dozwolony jest dodatek cukru do soków, jednak jednoczesny jego dodatek z kwasem spożywczym jest zabroniony. Jeżeli dodatek cukru wynosi ponad 15 g/l (2 łyżeczki cukru na cały litr soku) to sok jest znakowany jako słodzony. Do soków warzywnych można dodawać sól, przyprawy i zioła oraz ich ekstrakty. Wszystkie bez wyjątku składniki i dodatki producent musi deklarować na opakowaniu w składzie soku w kolejności malejącego udziału.
Definicja "sok 100%" nie jest uregulowana prawnie. Zwyczajowo przyjmuje się, że jest to sok, do którego nie dodano żadnych dodatków np. cukru, soli, a nawet witamin czy soli mineralnych. Każdy sok ma 100-procentowy "wsad owocowy" czy "warzywny", gdyż wszelkie dodatki są dozowane w przypadkach koniecznych w takich ilościach oraz w taki sposób, aby nie dopuścić do rozcieńczenia soku.
Szkolny koordynator ds. zdrowia
A.Antczak, A.Garstka Biosmed
Tydzień bukietów sałatkowych w stołówce szkolnej
W stołówce szkolnej Szkoły Podstawowej nr4 od 22.04-26.04.13r. w ramach miesiąca zdrowia trwał tydzień pysznych, kolorowych bukietów sałatkowych. Jedliśmy surówki z marchewki, kapusty kiszonej, pekińskiej i czerwonej. Pomidory, ogórki, cebula, papryka, szczypiorek, rzodkiewki, por, seler i wiele innych pełnych witamin warzyw królowało na talerzach. Nawet dzieci, które do tej pory nie smakowały w surówkach z chęcią jadły kolorowe bukiety. W naszej stołówce panie kucharki coraz częściej serwują surowe warzywa, dbając o zdrowie uczniów.
Szkolny koordynator ds. zdrowia
A.Antczak, A.Garstka, Biosmed
"Dzień Marchewki" - 24.04.2013r
W Szkole Podstawowej nr4 mamy "bzika" na punkcie zdrowego odżywiania. Jak co roku podczas miesiąca zdrowia częstujemy zdrową i kolorową marchewką. Wolontariuszki w świetlicy przygotowują pomarańczowe słupki pełne witaminy A, beta karotenu i błonnika. W czasie długiej przerwy chrupią wszyscy: uczniowie, nauczyciele i pracownicy obsługi. Chrupanie wychodzi nam na zdrowie!
Szkolny koordynator ds. zdrowia
A.Antczak,A.Garstka, Biosmed
Szkoła Promująca Zdrowie - spotkanie z panią rehabilitantką w świetlicy szkolnej.
W środę 17.04.2013r podczas miesiąca zdrowia Szkole Podstawowej nr 4 odbyły się zajęcia dotyczące fizjoterapii z Panią mgr Dagmarą Zając - Kierownikiem Rehabilitacji w Wojskowej Przechodni Specjalistycznej w Poznaniu. Spotkanie odbyło się w ramach kontynuacji innowacji pedagogicznej pt. „Zdrowie zaczyna się w głowie". Dzieci grupy świetlicowej oraz "O"b z niecierpliwością oczekiwały na praktyczne wykorzystanie sprzętu do rehabilitacji. Był masaż, kinezyterapia i fizykoterapia. Na profesjonalnym łóżku do masażu wszyscy chętni odpoczywali i relaksowali się. Dzieci z ogromnym zainteresowaniem słuchały informacji na temat pracy rehabilitanta. Pod okiem specjalisty próbowali działania aparatu do elektroterapii. Poznali instrukcję codziennych ćwiczeń , które są bardzo ważne dla utrzymania prawidłowej postawy i uniknięcia chorób ortopedycznych i nie tylko. To był owocnie spędzony czas.
Szkolny koordynator ds zdrowia:
A.Antczak, A.Garstka. Biosmed
Owocowo w stołówce szkolnej
W naszej szkole obiady kończą się pysznym deserem lub owocową niespodzianką. Nie ma dnia bez surowych owoców lub warzyw. Owoce zawierają wiele błonnika, pektyn witamin i składników mineralnych. Banany podobno rozweselają, co wpływa na dobre samopoczucie.
Chrupanie surowych owoców wpływa również na zęby, to tzw. naturalny aparat ortodontyczny.
Szkolny koordynator ds. zdrowia
A.Antczak.A.Garstka. Biosmed
Sałatka owocowa, kolorowa i zdrowa!!!
Uczniowie z klasy I-IV przygotowali pyszną, kolorowa sałatkę owocową na II śniadanie. Zajęcia praktyczne poprzedzone były teorią na temat przygotowywania jadłospisów. Uczniowie rozwiązywali test na temat zdrowego odżywiania i poszukiwali informacji jak owoce wpływają na organizm człowieka. Kolorowa gazetka codziennie przypomina uczniom jak ważny jest zdrowy styl życia.
Szkolny koordynator ds. zdrowia
A.Antczak, A.Garstka, Biosmed
Wszyscy jesteśmy ważni - urodziny w świetlicy
We wtorek 23.04.13r. w świetlicy opiekuńczo - wychowawczej w ramach realizacji programu "Wszyscy jesteśmy ważni" odbyły się urodziny Zuzanny i Marcina. Wychowankowie zamówili tort truskawkowy i słodkości. Było dmuchanie świeczek, składanie życzeń i wręczanie prezentów. Od godzin popołudniowych świetliki w tajemnicy przed jubilatami szykowały przyjęcie. Zuzannie i Marcinowi było bardzo miło, uroczysty nastrój udzielił się wszystkim. Atmosfera życzliwości panowała jeszcze długo po uroczystości.
A.Antczak
"Drugie życie śmieci"
Klasa IV A podczas kilku lekcji wychowawczych, przygotowała prace na konkurs Urzędu Miasta Lubonia.
Dzieci pokazały swoją kreatywność robiąc ze śmieci przeróżne projekty od ciężarówki na gąbkowych kołach po myszkę z kartonowego pudła. Zabawa była wyśmienita. A zużyte produkty znalazły nowe artystyczne zastosowanie.
Małgorzata Ratajczak