Przepraszamy ale do oglądania tej strony wymagane jest włączenie JavaScript.

Muzeum w Szreniawie zaprasza

Serdecznie zapraszamy na niedzielę z produktem tradycyjnym dnia 19 września 2021 roku. 

12.00 – Pokaz warzenia piwa domowego
12.30 – Jak powstaje regionalny tradycyjny wielkopolski ser smażony?
13.00 – Tradycyjny pokaz wyrabiania sera podpuszczkowego
13.30 - Jak powstaje regionalny tradycyjny wielkopolski ser smażony?
14.00 - Tradycyjny pokaz wyrabiania sera podpuszczkowego
14.30 – Wyrabianie zupy dyniowej przez  Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk.
15.00 – Pokaz warzenia piwa domowego.
Z uwagi na frekwencję zwiedzających pokazy wyrobu produktów tradycyjnych mogą ulec drobnym zmianom!
 
Inne atrakcje:
• 9.00-12.00 - Ogólnopolski konkurs na najlepsza nalewkę: „Smak Tradycji 2021” (w tym „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Tradycji”) organizowany przez Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Konkurs organizowany w Ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Ocena Produktów w godzinach 13.00-15.30.  Rozstrzygnięcie konkursu około godziny 17.00.
• Podczas wydarzenia będzie można także wziąć udział w nalewkowym spotkaniu interaktywnym  prowadzonym przez Hieronima Błażejaka, mistrza w sztuce komponowania nalewek domowych, który przewodniczy  Kapitule Konkursowej oraz Edyty Szast – zielarki i twórczyni nalewek z Zamościa – również członkini Kapituły.
• 11.00 - W gorzelni odbędzie się otwarcie wystawy czasowej: "Szlachetne wydanie okowity. Wystawa etykiet i akcesoriów wódczanych ze zbiorów Adam Łukawskiego".  

Muzeum w Szreniawie

Telefon interwencyjny
i kontakt z redakcją
 
501 295 785

redakcjaate-lubon [dot] pl

Ogłoszenia drobne

  • Dam pracę
    Specjalista ds. bezpieczeństwa i jakości wyrobów medycznych