Przepraszamy ale do oglądania tej strony wymagane jest włączenie JavaScript.

Zobacz wątek - Kiełkownica

Kiełkownica

Kupię, sprzedam, zamienię, szukam ....

Kiełkownica

Postprzez syrenka » 24 marca 2012, 23:35

Szukam naczynia, które zwie się kiełkownica, i chyba wiadomo do czego służy :) Ale wolałabym kupić osobiście, a nie przez internet, i stąd pytanie - zaopatrywał się ktoś w Luboniu/okolicach? Gdzie mam się udać?
syrenka
 
Posty: 5632
Dołączył(a): 13 stycznia 2006, 01:13
Lokalizacja: Luboń

Re: Kiełkownica

Postprzez josephina » 31 marca 2012, 16:51

Syrenka, jak jeszcze nie kupiłaś to ja chętnie dodam od siebie dwa słowa nt. kiełkownic. Osobiście mam w domu dwie, dokładnie takie jak w podanych linkach.

http://www.kielki.net/kielkownica-bionatura/

http://www.kielki.net/kielkownica-wanienka-2.html

Różnią się tym, że każda z nich jest teoretycznie do innego rodzaju kiełków.
Te kiełki które mają smaczne korzonki, warto robić w okrągłej. A te których korzonki są gorzkie, a całe dobro kryje się w zielonej części, warto robić w kiełkownicy typu wanienka i po prostu odcinać tuż nad kratką.

Jakbym miała powiedzieć która lepsza, to właśnie ta wanienkowa, bo kiełek nie leży cały czas w wodzie i wg,mnie to jest plus.

Nie wiem gdzie w Luboniu można kupić kiełkownice. Ja swoje obydwie kupiłam na Głogowskiej w Poznaniu, na przeciwko VIII LO, w sklepie ogrodniczym CNOS - Vilmorin. Można tam kupić mnóstwo nasion kiełków oraz nasion które z nawy nie nadają się na kiełki, ale można bez kłopotu je używać (np. brokuły, fasola, rzodkiewka). Sa tam fajne mieszanki kiełków łagodne i pikantne.

Mam nadzieję że ciut pomogłam.
… niebo spada nam na głowę nie po to by się nami bawić, ale by się nami zachwycać patrząc, jak się podnosimy …
josephina
 
Posty: 321
Dołączył(a): 5 listopada 2006, 00:26
Lokalizacja: z 3 piętra...

Re: Kiełkownica

Postprzez syrenka » 1 kwietnia 2012, 09:17

Bardzo pomogłaś!!! Dziękuję za rady, a sklep znam, oczywiście. Będzie mi łatwiej, bo bywam w tamtej okolicy. A które kiełki (najlepsze) są od korzonków, a które od zielonej części?
syrenka
 
Posty: 5632
Dołączył(a): 13 stycznia 2006, 01:13
Lokalizacja: Luboń

Re: Kiełkownica

Postprzez josephina » 1 kwietnia 2012, 19:42

syrenko, podeprę się info ze strony www.kielki.net

Z kiełkownic korzystać można na dwa sposoby, jeżeli kiełkownica ma kratkę - sitko (jak w typie wanienkowym). Nasypać nasiona na sitko, dzięki czemu otrzymamy siewki (tak jak z ligniny), lub wsypujemy nasiona pod sitko, co pozwoli nam uprawiać kiełki odmian, w których najsmaczniejszy jest korzonek.

Co hodujemy NA - czyli te kiełki, których dobro jest w części zielonej

Brokuł
Koniczynę
Lucernę
Cebulę
Pora
Facelię Błękitną
Groch polny (na pędy)
Kapustę białą i czerwoną
Jęczmień, Żyto, Pszenicę - na trawę do wyciskania soków
Kozieradkę
Rzeżuchę
Słonecznik

Jakie nasiona polecamy do uprawy POD? - czyli te kiełki których dobro jest jest przede wszystkim w korzonku - ogonku

Soję
Soczewicę zieloną i brązową
Rzodkiewkę
Gorczycę
Kukurydzę
Fasolę Mung
Fasolę Adzuki
Ciecierzycę
Buraka
… niebo spada nam na głowę nie po to by się nami bawić, ale by się nami zachwycać patrząc, jak się podnosimy …
josephina
 
Posty: 321
Dołączył(a): 5 listopada 2006, 00:26
Lokalizacja: z 3 piętra...

Re: Kiełkownica

Postprzez syrenka » 1 kwietnia 2012, 22:41

Dziękuję Ci serdecznie za wszelkie informacje. Będę się od Ciebie zwracać, bo chcę dopiero zacząć swoją hodowlę zieleniny... A że nie mam ręki do roślinek (kiedyś uśmierciłam kaktusa...) to trzymaj kciuki! To prawda, że powinno się je przelewać wodą? I moczyć przed zasianiem?
syrenka
 
Posty: 5632
Dołączył(a): 13 stycznia 2006, 01:13
Lokalizacja: Luboń

Re: Kiełkownica

Postprzez josephina » 2 kwietnia 2012, 20:18

syrenko :)

Miło mi że moje doświadczenia się przydają komuś, ale żadna ze mnie kiełkowa specjalistka ;) po prostu od kilku lat w ramach kształtowania dobrych nawyków żywieniowych u syna i próby dbania o własna figurę ( :roll: ) oraz odpowiednią ilość witamin, hoduję domowo kiełki.

Jak pisałam, na co dzień korzystam z kiełkownicy wanienkowej bo:

1. idealna ilość kiełków wychodzi z jednego siewu, zjadamy to w 1-2 dni (nie mam ciągłej hodowli bo już kiedyś się przejadłam lucerną jedzoną codziennie do wszystkiego przez chyba 2 mce, i potem nastąpił odrzut całkowity kiełków)
2. nie lubię kiełków moczonych w wodzie, więc mi pasuje sitko.
3. Lubię obsługę tej kiełkownicy.

Ustawiam pojemnik w ciepłym, słonecznym i raczej spokojnym miejscu
Wlewam tyle wody, by przeszła przez dziurki sitka do góry tak na ok. 1-2 mm ponad kratkę.
Wsypuję suche kiełki na wilgotną kratkę - czasem takie same na całość, czasem pół na pół różnych.
Za dzień, dwa nasiona puszczają korzonki, za kolejne 2 już pną się do góry. Zazwyczaj do spożywania są po 5-7 dniach Przy dobrej pielęgnacji (ale małym apetycie) można je hodować z tydzień, nim staną się już wybujałe.
W międzyczasie dbam o to by początkowo kiełkujące nasiona, a potem już korzenie były cały czas w wodzie. Jak bardzo zmętnieje to wlewa, nową, ale ogólnie tylko dolewam.

Minusem tej kiełkownicy jest to że jest ciut mała. Jakbyś chciała mieć ciągłą produkcję to pewnie ze 2 trzeba by było mieć i na zmianę obsadzać.

Mi osobiście starcza jedna, z okrągłej korzystam sporadycznie - uczciwie powiem że nie lubię po prostu zapachu takiej ciut zatęchłej, sparowanej wody. A wg. mnie okrągła, zamknięta kiełkownica takowy wydziela. Ale to jest moja prywatna opinia, więc proszę nie brać jej na serio Ale właśnie doczytałam że to dobrze że ogranicza się parowanie itd. Pewnie tak, ale to w przypadku dużych nasion typu słonecznik, kukurydza, soja, fasola mung itd. bo mają duże, mięsiste ziarna więc do zakiełkowania potrzebą więcej wilgoci. Ja uwielbiam lucernę, por, brokuła, rzodkiewkę (nigdy nie kupuje rzodkiewki na kiełki, tylko zwykłą np. rzodkiewka krasa - wg. mnie ma pełniejszy smak. W hodowaniu bez różnicy). One nie wymagają wg. mnie tak wielu zabiegów wodnych - a nie mam na to czasu.

Jakbym Ci jeszcze mogła doradzić to najlepsze kiełki są wg. mnie z Vilmorin CNOS, a naprawdę bardzo dobre i tanie są nasiona z firmy Ogrodnik (obydwie rodzime, poznańskie ;) )

Jak już wpadniesz w wir kiełkowy, to polecam spróbować kiełki nie tylko na kanapkę czy do sałaty. My je jemy do wszystkiego: do niedzielnego obiadu np z kaszą lub ziemniakami (zamiast komputerku), do schabowego, do jajecznicy, zapiekanek, pizzy.. dosłownie do wszystkiego niesłodkiego.

Ale uwaga: to wciąga :)

się rozpisałam :oops: :oops:
… niebo spada nam na głowę nie po to by się nami bawić, ale by się nami zachwycać patrząc, jak się podnosimy …
josephina
 
Posty: 321
Dołączył(a): 5 listopada 2006, 00:26
Lokalizacja: z 3 piętra...

Re: Kiełkownica

Postprzez pawlok » 2 kwietnia 2012, 20:35

josephina napisał(a): Facelię Błękitną


Jakie to ma zastosowanie w domowym jadłospisie ?

Pawlok
pawlok
 
Posty: 7676
Dołączył(a): 12 kwietnia 2006, 20:00
Lokalizacja: juz tylko częściowo Żabikowo

Re: Kiełkownica

Postprzez josephina » 2 kwietnia 2012, 20:59

pawlok napisał(a):
josephina napisał(a): Facelię Błękitną


Jakie to ma zastosowanie w domowym jadłospisie ?

Pawlok


a takie :

Facelia Błękitna EKO nasiona na kiełk

Producent Zakład Ogrodniczy Szydelscy
Kraj pochodzenia Polska

Słodkie w smaku kiełki. Idealne dla dzieci i do owocowych sałatek.

O tych nasionach nie ma zbyt wiele materiałów, a wynika to z faktu, że roślina ta znana jest głównie jako paszowa oraz miododajna. Ponoć wybitnie pszczołom pasuje, ale warto ja poznać również w formie spożywczej.

Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Szczególnie przy chorobach wrzodowych.

Dodatkowo jest wartościowym sprzymierzeńcem przy chorobach układu oddechowego. Polecana zdecydowanie dla astmatyków.
… niebo spada nam na głowę nie po to by się nami bawić, ale by się nami zachwycać patrząc, jak się podnosimy …
josephina
 
Posty: 321
Dołączył(a): 5 listopada 2006, 00:26
Lokalizacja: z 3 piętra...

Re: Kiełkownica

Postprzez syrenka » 2 kwietnia 2012, 21:37

Josephina - liczę, że kiełki mnie wciągną ;) Twoje opinie i sugestie są dla mnie bardzo cenne!
Ja już i tak kupowałam gotowe kiełki, albo siałam rzeżuchę, ale zawsze w ilości mikroskopijnej, a akurat bardzo lubię zieleninę!
Dzięki serdeczne!
syrenka
 
Posty: 5632
Dołączył(a): 13 stycznia 2006, 01:13
Lokalizacja: Luboń

Re: Kiełkownica

Postprzez josephina » 14 kwietnia 2012, 10:40

no i jak tam [b]Syrenko[/b] ? jakieś osiągnięcia na kiełkowym poletku ? ;)
… niebo spada nam na głowę nie po to by się nami bawić, ale by się nami zachwycać patrząc, jak się podnosimy …
josephina
 
Posty: 321
Dołączył(a): 5 listopada 2006, 00:26
Lokalizacja: z 3 piętra...

Re: Kiełkownica

Postprzez izabell » 14 kwietnia 2012, 11:33

U mnie pomidorki się wybiły :)
Avatar użytkownika
izabell
Pomógł forum
 
Posty: 6785
Dołączył(a): 12 stycznia 2006, 22:28
Lokalizacja: Luboń

Re: Kiełkownica

Postprzez syrenka » 14 kwietnia 2012, 23:32

Jeszcze nie mam sukcesów, bo wyjeżdżam na dwa długie wyjazdy (jeden już jutro, a właściwie dzisiaj, a drugi w weekend majowy), więc stwierdziłam, że lepiej jak wrócę i będę mogła podlewać! Inaczej uschły by moje roślinki...
syrenka
 
Posty: 5632
Dołączył(a): 13 stycznia 2006, 01:13
Lokalizacja: Luboń

Re: Kiełkownica

Postprzez dindasi44 » 17 maja 2019, 09:41

Cześć. Od wielu lat zajmuję się rolnictwem a dokładnie uprawą zbóż różnych gatunków o których możecie poczytać na stronie https://www.syngenta.pl/uprawy/zboza/pszenica-ozima znajdziecie tam również materiały na temat środków ochrony roślin. Serdecznie polecam i zachęcam do poczytania.
dindasi44
 
Posty: 32
Dołączył(a): 12 października 2017, 14:59


Powrót do Pchli targ

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron

Telefon interwencyjny
i kontakt z redakcją
 
501 295 785

redakcjaate-lubon [dot] pl

Ogłoszenia drobne

  • Dam pracę
    Praca
  • Inne
    Znaleziono klucze od samochodu
  • Inne
    Zgubiłam złoty kolczyk
  • Dam pracę
    Оператор продукції
  • Dam pracę
    Operator wózka widłowego