Przepraszamy ale do oglądania tej strony wymagane jest włączenie JavaScript.

u jakiego operatora internet stacjonarny?

O wszystkim ....

u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez nowa w mieście » 20 maja 2014, 12:19

Witam!
Właśnie przeprowadzamy się z mężem do Lubonia, szukamy internetu stacjonarnego - proszę podzielcie się informacją gdzie korzystnie-może jakiś lokalny operator? Z jakimi operatorami jest problem z zasięgiem itd.
nowa w mieście
 

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez zaba13 » 20 maja 2014, 13:36

Ja od ponad dwoch lat korzystam z netii i jestem bardzo zadowolona.
Do tej pory nie mialam zadnych problemow.
Ceny sa ok, mozna dostac fajny pakiet na internet i tel.
Nie sa najtansi, ale chodzilo mi o firme, ktora bedzie godna zaufania.
zaba13
 
Posty: 6
Dołączył(a): 20 maja 2014, 13:11

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Lecter » 20 maja 2014, 14:06

Jak mieszkasz w bloku, czy tam, gdzie jest kablówka, to chyba najlepiej z kablówki wziąć. Sprawdź zasięg Tesatu. Nie wiem, czy w Luboniu gdzieś Netia ma swoje kable, ale nie radzę brać czegokolwiek od tej porąbanej firmy, szczególnie jeśli byłby to internet Netii na kablach TP/Orange. Orange jakie jest, takie jest, ale trzymaj się jak najdalej od Netii. Mówię Ci to z własnego doświadczenia.
Lecter
 
Posty: 221
Dołączył(a): 18 września 2012, 17:59

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Gość » 20 maja 2014, 14:14

korzytsalem z netii na lini TP SA i nie zawsze bylem zadowolony, awarie ktore sie zdarzaly, uszkodzone kable w ziemi, usuwane byly nawet i miesiac z czego raczej trudno byc zadowolonym, tymardziej ze uszkodzenia kabli byly widoczne, poniewaz byly w tych miejscach prowadzone prace ziemnne, ale nie mial kto tego najwidoczniej zrobic.Najlepiej to UPC tylko w Luboniu raczej nie ma tego operatora, jestnatomiast INEA, ktora tez posiada problemy z usuwaniem roznych awarii, zdarzylo mi sie ze popsul sie ich router ktory daja za darmo i nie bylo internetu,oni twierdzili na odleglosc oczywiscie ze jest wszsyko OK z ich strony i jezeli ich wezwe a sie okaze ze awaria jest po mojej stronie to ponosze jakies tam koszty.Niestety wina byla po ich stronie winny byl router, ale trwalo to tez okolo 3-4 tygodni. Nie ma chyba operatorow ktorzy dbaja o klienta, raczej o swoje finanse tak ze obojetnie na ktorego padnie kazdy jest dobry dopoki sie nic nie dzieje.
Gość
 

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez nowa w mieście » 20 maja 2014, 14:17

To taki szeregowiec, a raczej bliźniak bardziej. No właśnie wiem, że na tej samej ulicy mają neostradę, ale miałam ją kilka lat temu i byłam szczęśliwa odchodząc.
Z kablówki wolałabym nie, bo mam nc+ więc nie potrzebuję. Będę dzwonić zaraz do Inea, UPC itd - żeby sprawdzić w ogóle dostępność. W orange rozmawaiałam z konsultantką przez tego ich chata to chciała mi koniecznie już zamówienie tworzyć...
nowa w mieście
 

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Kamila89 » 21 maja 2014, 10:56

no a ja też dołączę do tych zadowolonych klientów netii, mam TV i internet. Cena jest spoko... Ale oferta uzależniona jest od dokładnej lokalizacji więc warto sprawdzić dostępność wcześniej.
Kamila89
 

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Pan Vaxus » 22 maja 2014, 11:53

Witam.
Obecnie jestem (od kilku lat) szczęśliwym posiadaczem internetu od firmy Netia, na linii Orange (kiedyś miałem internet TPsa) i nie mam absolutnie żadnych problemów technicznych z tą usługą. Co nie zmienia faktu, że miałem przy zmianie/przedłużeniu umowy z tymi operatorami (telefonicznie) niemałe przejścia, ale nie miały one znaczenia na techniczny aspekt, a wręcz skutkowały „bonusami” dla mnie. Np. dodatkowe 3-6 miesięcy za 1 zł. miesięcznie. Reasumując. Jak trafi Pani na „idiotę” po drugiej stronie telefonu, to niestety wygląda to jak wygląda.
Do wszystkich, którzy narzekacie na problemy z internetem na kablu. Jeśli zawieracie umowę lub ją przedłużacie, proście o kontakt z Działem Technicznym. Nie zawierajcie/przedłużajcie umowy przez internet! Dlaczego? Dlatego, że często przy przedłużaniu przez internet sprawdzana jest jedynie „możliwość występowania usługi” zaś o stronie technicznej się milczy. I podobnie wygląda sytuacja z „naszymi konsultantami”, często nie wiedzą ( czasami udają, że wiedzą) nic o stronie technicznej całego przedsięwzięcia. Jak to wygląda w praktyce?
Masz do wyboru prędkość np. 10, 50 lub 100 Mbit/s za praktycznie tą samą cenę. No to kto by nie wybrał 100. Co ? Każdy. Tym czasem problem tkwi w „stabilności” takiego łącza. Nie będę rozwijał tematu „stabilności”, bo nie o tym piszemy, ale powiem tylko tyle, że efekt to: dłuższy brak internetu, zrywanie połączenia, spadek prędkości, wysokie pingi i takie tam, a przyczyn może być wiele, np. duża odległość od szafki telefonicznej. „Takie tam”, które odczuwamy na własnej skórze i wywołuje u Nas niezadowolenie. Dlatego warto porozmawiać z wspomnianym Działem Technicznym lub wprost się zapytać konsultanta (nawet tego w salonie) do jakiej prędkości jest stabilne nasze łącze.
Ja mogłem mieć 20Mbit/s ale fachowiec w Netti powiedział, że stabilnie będzie jak wezmę 10 Mbit/s i faktycznie jest dobrze, bez problemów. Czego nie może powiedzieć sąsiad, który ma 20 Mbitów i trochę się „buja”. Zmieniliśmy modem i trochę niby lepiej ale… Ale to inny temat. Na inna okazję ;)
Pan Vaxus
 
Posty: 18
Dołączył(a): 3 marca 2013, 17:06

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Gość » 22 maja 2014, 13:25

zwyklego zjadacza chleba nie interesuje odlegosc od szafki , pingi itp itd, kupuje 100Mega i ma byc bo za to placi , proste, jak kupi 10 mega to ma byc 10 mega i tyle a nie ich widzimisie, to jest zwykle naciaganie i robienie ,,zwyklych" ludzi w balona.Ciekawe jak sparwy awarii, ktore niestety zdarzaja sie i to czesto.
Gość
 

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Lecter » 22 maja 2014, 20:45

Szybkość zależy od infrastruktury. Jak weźmiesz 100 mega, a linia do której będziesz podpięty może obsłużyć do 10 mega, to nie zapewnią ci tych 100 mega. Nie położą nowego kabla, nie. W najlepszym przypadku da się rozwiązać umowę.
Trzymajcie się daleko od Netii.
Lecter
 
Posty: 221
Dołączył(a): 18 września 2012, 17:59

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Kamil12345 » 23 maja 2014, 14:38

Nikt nie da Ci 100 mega i nie karze za nie płacić, jeżeli nie będziesz miał odpowiedniego łącza i nie chodzi tu już o Netię, tylko ogólnie o wszystkich operatorów/dostawców. Zawsze możliwości techniczne są sprawdzane. Jeżeli jesteś daleko od centralki to masz większe szansę na to, że będą mogły wystąpić jakieś problemy z netem, czy awarię, bo np. grupa robotników kopiąc coś przetnie kabel. Tyle...
Kamil12345
 

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Gość » 24 maja 2014, 01:12

u zadnego, wszyscy sa do bani
Gość
 

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Pan Vaxus » 27 maja 2014, 15:27

@up. No to co polecasz? Nie ma znaczenia w przypadku Lubonia, ktorego operatora wybierzemy. Z tego co mi wiadomo i tak 90% to kable bylego TPsa. Ja wybralem Netie, bo chcialem osobny rachunek za internet, niezalezny od telefonu rodzicow. Niestety Orange, wtedy TPsa kazało mi zapłacić dodatkowe 32 zł. za "utrzymanie linii". Paradoks kompletny. Poszedłem do Neti z moim problemem i załatwilem od ręki, bez dodatkowych opłat usługę "na łączu TPsa". Można? Można ;)
Do osoby piszącej, że nie musi sie znać na wszystkim, że skoro ma na umowie 100 Mbit to tyle chce mieć. Dokładnie, tyle Pani/Pan będzie miał, a że czasami coś tam ...
Pan Vaxus
 
Posty: 18
Dołączył(a): 3 marca 2013, 17:06

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Lecter » 27 maja 2014, 18:08

Bzdura. Chciałem podnieść szybkość mojego łącza - nie ma warunków technicznych. Pierwszy raz, jeszcze o tym nie wiedząc, umowa wygasła automatycznie, za drugim razem, sprawa zakończyła się jeszcze na infolinii. Za tym pierwszym razem nikt nie sprawdził, czy istnieje możliwość zrealizowania szybszego internetu. Za drugim razem ostrzegłem ich o tym i wtedy raczyli sprawdzić, jak to wygląda. Czyli nic z tego.
Lecter
 
Posty: 221
Dołączył(a): 18 września 2012, 17:59

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez Jerry Straton » 28 maja 2014, 07:05

Sugeruję zainteresować się łączem od Inei w technologii wimax (radiówka do 10km). Dzwoniłem do nich i ponoć na mojej ulicy (Żabikowo/rejon Długa/Migalli) ma internet w tej technologii ok.10 klientów. Jestem skłonny w to uwierzyć robiąc spacer połączony z oglądaniem tego kto co ma na dachu za antenę.
Kolega ma w tej technologii od Netii w Poznaniu (rejon Ławicy/Dąbrowskiego) i mu to stabilnie pracuje. Tak sobie kombinuję, że zapewne i Netia wimax by u nas w Luboniu działała, bo i jeden i drugi operator ma nadajniki zdaje się na wieżowcu AE.
Jerry Straton
 

Re: u jakiego operatora internet stacjonarny?

Postprzez jurek » 18 czerwca 2014, 13:48

No a sprawdzaliście co daje Wam netia? Warto teraz brać, bo tableta dostaniecie za złotówkę, a cena za 20MB - 50 zł...
jurek
 

Następna strona

Powrót do Hyde Park

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron

Telefon interwencyjny
i kontakt z redakcją
 
501 295 785

redakcjaate-lubon [dot] pl

Ogłoszenia drobne

  • Inne
    Hipotetrapia
  • Dam pracę
    Pracownik centrum obsługi telefonicznej 40.46
  • Inne
    Korepetycje
  • Inne
    Kolizja wiadukt Luboń/A2
  • Dam pracę
    Strażnik - pracownik ochrony, Poznań-Wilda
  • Inne
    Zagubiony portfel - dokumenty
  • Dam pracę
    osoba do roli św. Mikołaja
  • Dam pracę
    Stacja paliw zatrudni